Mandagsportrettet TeddyF

TeddyFWebredaksjonen i sagenesykkel.com lanserer i dag premiere på mandagsportrettet. Det er et mini-portrett som baserer seg på en samtale over 10-20 spørsmål som ikke eier fastisvar. Det er høyde for sterke meninger og seriøsitet, men med lave skuldre. Planen er å levere et nytt portrett første mandag hver måned. Den utkårede får som lønn for sine tanker og tid æren av å utfordre neste objekt.

Første mandagsportrett blir naturligvis med lederen av sykkelgruppen; Teddy F. I utenomsportslige sammenhenger også kjent som Årstein Skjæveland.

– Den flotte dialekten din er ikke fra Sagene, så hva lokket rogalendingen til Oslo og inn i Sagene IF:
«Det var nok lille amor med sine piler gitt», kommer det kontant. Bakteppet er at han som musikkinteressert flere ganger har vært å se på Øya-festivalen i årenes løp. Festivalen ga til slutt full klaff på flere måter, og han fikk både rock og søt musikk. Han forlot derfor Rogaland og jobben i Stavanger Idrettsråd, for samboerskap i Oslo.

Han startet i januar 2009 opp i jobben som daglig leder i Sagene IF. På forhånd kunne han lite om klubben, men etter å ha sett de kule draktene og fått mer kjennskap til den stolte tradisjonen hvor klubben var toneangivende i norsk sykkelsport ble valget lett med tanke på medlemskap i sykkelgruppen. Sagene har blitt en moderne klubb og er et godt alternativ til aktive, sågar tur sykkelryttere. Sosiologen i formannen liker også historien bak klubben, og bærer klubbens stjerne med stolthet.

– Hva kan du si om jobben som daglig leder i Sagene IF: slitsomt eller mest moro?

«Aller høyeste grad mest moro, men å være idrettsadministrator og drive en klubb i Oslo er hardt arbeid. Idretten baseres på frivillighet, men i storbyen ser man at frivilligheten forvitrer og at medlemmer blir tjenesteforbrukere i et vell av tilbud, som gjør at man får et mer distansert forhold til idretten. Det var generelt vanskelig å få folk med. Til slutt gjorde dette til at jeg søkte seg videre»

– Har sykkel vært en del av oppveksten, eller kommer du som de fleste andre mosjonister fra andre idretter?

«Jeg var nok en god gammeldags «fotball-idiot» back in the day, tenkte fotball 24/7 og spilte for den da 3. største klubben i fylket; Sandnes Ulf.» Ryktet sier at han ble omtalt som ung og lovende, og han reiste til storebror Viking på prøvespill. Der hadde de ikke fått med seg ryktene, og han hørte aldri noe mer fra dem. Han valgte bort fotballsatsning for en periode under studier i Bergen. Vendte så tilbake til hjemlige trakter, hvor han under prøvespill for a-laget til Sandnes Ulf røk korsbåndet på andre trening.

Fotballens utvikling med store luftslott gjorde det lettere å svelge at drømmen om å bli fotballproff ble punktert. Senere har vel også noen av luftslottene punktert. Etter dette ble det mer utholdenhetsidrett som løp og sykkel, og etter at han kom til Oslo var det triatlon som hadde blitt grenen. Sykkeltreningene i Sagene passet bra som et ledd i treningen.

– På sykkelsetet kan man oppleve opp- og nedturer. Kan du gi oss noen?

Opptur: Drar litt på det før han lurer på om det er lov å si en triatlonetappe? Når triatlonen han tenker på er Norseman 2011, er svaret selvfølgelig ja. (Sykkeletappen i Norseman er 180km, med 1200 høydemeter de første 4 milene.) Han var i flytsonen hele veien, men reserverte seg litt på grunn av respekten for løpeturen som ventet. Beskjeden som han er om egne prestasjoner, tipper han sånn ca. 50 beste tid på sykkel. Fakta sjekken viser at han var 34 raskest på sykkel. Det kan vi i beste Stravaånd gi KUDOS til.

Nedtur: Ler litt før han må si at den var enkel. Helterittet 2013. Selv om toppformen ikke var inne, kjenner han normalt kroppen såpass godt at det å kneppe intensiteten opp/ned etter terrenget går fint, men ikke denne gangen.
Tekst fra rittrapport: «Hadde underveis flere dommedagsprofetier som kun omhandlet meg selv og min (helse)situasjon. Mantraet var; hvorfor, hvorfor, hvorfor går det så inni-hampen tregt?!»
Ønsker du å lese hele rapporten er den her: http://www.sagenesykkel.com/2013/08/12/helterittet-2013-en-tur-innom-skyggenes-dal-og-opp-igjen/

– Du er i tillegg til å være formann av sykkelgruppa, leder av triatlongruppen: hva er det med triatlon?

«Kort sagt er Triatlongruppa i Sagene IF en gruppe som ikke har kommet ut av vinterdvalen enda. Vi har lisensmulighet, men det er ingen egne treninger og er således ikke pr nå et tilbud til de som ønsker å utvikle seg som triatleter. Det bør utvikles i fremtiden, siden det jo er noen som har ytret ønske om utøve triatlon i Sagene.»

Generelt om triatlon er det den hellige treenigheten som begeistrer, blandingen av de tre grenene. Triatlon gir en mer helhetlig trening av kroppen, og passer veldig godt når man kanskje er mer treningsentusiast enn konkurransemann.

– Siden han ikke nevner Norseman må vi jo spørre. Hvordan forbereder man seg, og gjennomfører verdens hardeste triatlon?

Før start i Norseman 2011 hadde han 680 timer i bagasjen fra oktober til august. Han hadde startet jobben før deltagerbekreftelsen kom, men la inn en ekstra jobb etter at brevet kom. Lå oftest på 15-timers uker, og hele året ble lagt opp til det store målet. Alt var etter avtale med samboer, men han følte seg likevel privilegert som fikk lov til å kjøre et så dedikert opplegg hvor mye av sosialt opplegg ble tilpasset det store målet.

Smilet kommer frem når han forteller om dagen når alt skulle ut. «Den kjekkeste idrettsdagen jeg har hatt.» Han klarte virkelig å kose seg og er rimelig sikker på at han smilte mye. Flere av de andre deltagerne så ut som de hatet hele turen og kjeftet på alt fra konkurrenter til hjelpemannskap. I Norseman er du pålagt å ha et eget crew, og han er rask til å skryte av sitt: seriøse, dyktige, men likevel laidback.

– På vinteren kan man sykle med pigger, kjøre fatbike, gå på ski eller bli verdensmester i vinteridrett foran tv’en: hva gjør du?

«Blir nok ikke en fatbikemann.» Han mener syklister har nok å ta av, og at vinteren skal brukes på vanlige snøaktiviteter. Men han skyter raskt inn at han ikke har noe mot at folk kjøper fatbike og sykler, men at de bør holde seg unna utfartsårer og koser seg i skogen istedenfor skiløypene.

TeddyF gjør noe nesten ingen syklister gjør om vinteren. Han kryper heller innendørs og da noe så merkelig som overkroppsstyrke. Han prøver også å få noen økter i bassenget. Med bosted rett ved Lillomarka stabber han, i følge seg selv, rundt på langrenn og har innsett at teknikken passer best til staking. Igjen kommer vi inn på treningsgleden han har, og også tanken på å trene hele kroppen og ikke bare forberede beina på den kommende sykkelsesongen.

– Du har hatt for vane og ikke å fullføre KM terreng, betyr dette at asfalt er din greie?

«Det ryktet er det vel du som har satt ut?» (totalt uskyldig, red)
Det med DNF har med to/tre ting å gjøre: 1 – Ikke dyktig nok teknisk når det kjøres så fort som i KM, 2 – Er en fjerning når det kommer til teknisk kunnskap (går sykkelen i stykker trenger han hjelp), 3 – Litt ‘all in’: Har ikke hatt med slange eller pumpe i blanding av glemsk/’det kommer til å gå bra’. Han nevner også uheldig, men med såpass gode grunner som over tror vi ikke helt på dette.

Selv om dette bakteppet burde tale for asfalt, uttaler han likevel at asfalt og grus er likestilt. Når det er vått under rundbane KM, stiller han selv om han føler seg som Bambi på isen.

– Favoritt-ritt, hvorfor?

Grubler litt, men så kommer «KM-Tempo» bestemt.

«En stor dag, en ikonisk strekning.» Han liker å tenke på den når han pusher seg på trening. «Legger ofte inn noe tempospesifikke økter i ukene før, selv om det ikke ser sånn ut på de siste års resultat», sier han og ler. «Det er en ‘feelgood’ dag, selv om man er i syreland 90 % av tiden! En skikkelig kappestrid med klubbkamerater.»

– Den «hemmelige» økten som gjør deg til en bedre syklist?

De som følger på Strava kan legge merke til en økt. Den er, i følge ham selv, simpel, men kjøres kun om han er opplagt. Den er enkel logistikkmessig og kan kjøres før/etter jobb. Økten er rett og slett oppvarming, og så tempo ‘Brekke-Skar-Brekke’ i ett. Den tester stayerevnen og kapasitet, samtidig som den krever overskudd siden man må være på hele veien. Denne økten skal gi bedre KM-Tempo. Han har lagt en benchmarkøkt nå i vår på 30 min som skal ned mot 25 min. Dette mener han er bestetid for en som har et par somre og vintre bak seg.

– Hvor opptatt er du av sykkel generelt? På tv, utstyr, planlegging av trening?

Han er glad i sykkel på tv og nett, og han holder seg oppdatert på de mest frekventerte nettstedene og på Eurosport. Men han finnes ikke opptatt av tekniske ting, og han er nesten litt flau over egen uvitenhet som gjør at han må oppsøke sykkelverksted om han får trøbbel. Han lever etter filosofien at ‘utstyret er der for å sykles på’ så du finner ham ikke i boden en fredags kveld med en belgisk øl og mekking.

Treningen planlegges nøye, og han prøver å legge opp til systematisk periodisering og blanding av treningsformer for å få mest mulig igjen for timene han legger ned.

– Tenker du at sykkelsporten har et ufortjent dårlig rykte?

Sporten som sådan fortjener et bedre rykte når det gjelder å angripe doping og generell juksing. Man har vist i de siste årene at man ønsker doping til livs, og ingen annen idrett kan vise til lignende kollektiv innsats.

Han innleder og med hvor fantastisk det er at flere ser på sykkel som godt alternativ, både til jobbtransportering og trening, og utrolig moro at Sagene opplever vekst i sin medlemsrekke. Men han blir engasjert når han kommer inn på det han kaller syklende provaktører – de som sykler som om de er universets sentrum, kjører på rødt lys, filmer medtrafikanter for å henge dem ut om de gjør noe galt, i istedenfor å være mer bevisste på sin rolle og tenke på å dele veien. Vi syklister er ikke alltid offeret, vi må vise at vi vil sameksistere med de andre. Ting kommer ikke av seg selv, og skal forholdet, sykkel-røkla forbedres, må syklistene bidra med god oppførsel like mye som andre trafikantgrupper.

– Hva har tatt mest overhånd for mosjonistene: utstyret, tiden eller seriøsiteten på treningen?

«Jeg har isolerte sett ingen innsigelser på at folk bruker mye tid og ressurser på syklingen, så lenge det er innenfor rimelighetens grenser og ikke til forsømmelse for livets mer grunnleggende elementer. Jeg mener folk må plassere seg på riktig plass i systemet og ha tilhørende verdier; du blir ikke en bedre syklist, eller fortjener mer street-cred bare fordi du har brukt penger på personlig trener, høyprofilhjul eller treningsleir.» sier han. Det kan fort føre til urealistiske kravsettinger i en sportssetting som faktisk dreier seg om mosjonister.

Han liker heller ikke særlig godt det moderne jåleriet og fokus på estetikk som har vokst frem. All staffasjen som implisitt tillegger turritt-mosjonisten en ekstra dimensjon heier han lite på. Hva skjedde med å få heder for god innsats og ferdigheter, og ikke om du har på deg siste klesartikkel fra alskens sykkelmoteplagg, eller hiver ut et tidsriktig sykkel-akronym, spør han retorisk.

Deler av dette synet tar han og med seg inn i formannsvervet i Sagene Sykkel. Jeg ønsker at Sagene skal være et sunt og jordnært alternativ til «hysteriet»; med fokus på trivsel og sosiale treninger og fellesaktiviteter for alle – uavhengig av nivå. Så får heller den gode formen eller forbedrede ferdigheter komme som resultat av dette, og ikke pga. stadig spissing av sportslig opplegg og forventninger.»

– Hva fyller du helst fritiden med (utenom trening selvfølgelig)?

Det kommer fort at han er over middels samfunnsengasjert. Engasjementet han viser på blant annet twitter (https://twitter.com/AarsteinS) og jobben han har (daglig leder i Sunne Kommuner / https://twitter.com/sunnekommuner) viser oss jo at dette er hel ved. Han mener han har twitter-kontoen med flest innlegg pr følger, så følgerne er eksklusive. Han liker å lese og han holder seg oppdatert på musikk, men det blir færre konserter enn før.

– Sist men ikke minst, mål for sesongen og drømmescenario på sykkel. Altså både et realistisk mål og et ‘en gang i fremtiden’-scenario

For å bøte på slækk i kneet etter tidligere skader, har han operert kneet. Han er fortsatt i opptrening, så det er ingen store ambisjoner for sesongen. Men han har likevel ambisjoner om å forbedre innsatsen kraftig i Helterittet. I tillegg har han en plan om å slå LarsVegas på i hvert fall ett KM.

Drømmen hadde vært å dyrke det som ligger hjertet hans nærmest, nemlig tempoegenskapene for å krone dette med å ta hjem KM-tempoen. Nøkterne mål mao.

Vi takker TeddyF for praten og spør hvem han ønsker å sende spørsmålsstafetten videre til?

«Det må bli han eg tog øve formannsjobben etter; BB, Belgiskbård».

3 Responses

  1. Langpilsen sier:

    Bra saker Atle! Har aldri tvilt, men etter å ha lest dette er jeg enda sikrere på at vi har rette mann bak rattet i Sagene 🙂

  2. KJT sier:

    Sabla bra B-)

  3. ConteNegro sier:

    Stolt av å ha en slik formann i Sagene Sykkel!

Legg igjen en kommentar