Reisebrev Comosjøen

Passo di San Marco - Jan Sverre

Herlig å lese om sykkeltur til Mallorca, så jeg ble inspirert til å skrive om egen tur.I hele forrige uke var jeg på grom tur til Comosjøen. Leiligheten til Øyvind Aas var booket (come2como.com), og sykler var pakket med.

Basen var i Tremezzo og dagsetappene var godt planlagt. Været var ustabilt. Første dagen fikk vi regn og tom sludd på høyeste punkt. Syklet da over til Sveits og rundt Luganosjøen for en av de mer flate dagsetappene. Men det ble mye oppover likevel, og dermed mye nedover også. Grusomt kaldt og pinne stive bremsefingre. Da lurte vi på hvorfor vi var der og ikke på Mallorca.

Coppi og Jan SverreMen det ble bare bedre. Da sola og varmen kom tok vi de grommeste turene opp Ghisallo og Tievo, inkl ”muro di Sermeno”. Førstnevnte er kirken med syklistenes skytshelgen. ”Sykkelmekka” med sykkelmuseum og sykkel-ikoner i fleng. Dette var nok den flotteste turen med stigningen opp til Tievo som den beste. ”Muro di Sermeno” er en 1700m lang sykkelvei med stigning på godt over 20% hele veien. Min 11-25 kassett og egen tyngde gjorde at det ble en gåtur for min del. 11-28 kassett er et must for meg til neste fjelltur.

Siste dagen skulle vi bestige ”passo di San Marco”. 25 km motbakke med stigning på ca 6-7% hele veien. 1800m høydemeter. Fin og jevn bakke, men hadde betalt godt for noe lettere gir. Denne dagen var det varmt, og kort-kort + solbrent ble resultatet. Likevel var det bråstopp etter 20km og 500m høydemeter fra toppen. Her var veien fortsatt vinterstengt. Så turen helt opp får man komme tilbake til.

Området er helt strålende for sykkel, men man bør kanskje vente en mnd til for å få det helt optimalt mhp varmen (men da forsvinner jo poenget med ”våroppladningen”). Veien rundt sjøen er til tider smal og mye trafikkert, spesielt i helgene. Men opp i stigningene var det lite trafikk.

Det ble totalt 555 km og 8414 høydemeter. Spor ligger på Strava for de som vil se.

4 Responses

 1. TT sier:

  La merke til det voldsomme oppsvinget på Strava, godt å få dokumentert hva som skjedde.

  Skulle forresten tro det burde være næringsgrunnlag for stor kassett utsalg i den type bakker. Er vel langt mindre utsatt for ulovlig nedlasting også.

 2. ConteNegro sier:

  Ditt innlegg minner meg på Christophe Le Mevel sin vintertrening (se youtube: http://www.youtube.com/watch?v=o8YhrAAvh7w) Flotte greier altså!

 3. BB sier:

  Como/Lugano best om sommeren!

 4. Ja, serru, det var akkurat sånn som han Le Mevel 🙂

  Sommer er best ja. Brukte denne turen som inspirasjon, men ser de fikk svettet mer…
  http://blodsmak.no/2012/06/tremezzo-sykkelferie-ved-comosjoen-2/

Legg igjen en kommentar