Mandagsportrettet FroKol

Directeur SportifSesongen er godt i gang og flere gode resultater er levert i bunad av enkeltryttere og laget. Vi er i denne utgaven av mandagsportrettet så heldige å få en prat med Sagenes egen Directeur Sportif.

– Som alle i rekken hittil er heller ikke du fra Oslo. Hva har lokket en sunnmøring til Oslo og inn i Sagene?

Oslo var studier, enkelt og greit. Det er ikke så mye som skjer i Ålesund, så det måtte bli Oslo, Bergen eller Trondheim. Han var en stund medlem i Ceres, men det litt lang unna med tanke på treninger. Meldte så overgang til Rye, men fant seg ikke helt til rette. Han ble etter det lokket over til Sagene av en tidligere kollega, Olav Magnus (Nordboer). -Det er enkelt og greit det beste som har skjedd på sykkelfronten, sier han.

– Om du kunne tatt med en ting fra Ålesund til Oslo, hva hadde det vært?
Det blir jo en skikkelig klisjé, men det må bli naturen. Når man bor der legger man nesten ikke merke til hvor fint det er, så nå nyter han det litt ekstra hver gang han er der.

-Du har som flere et kallenavn basert på navn/initialer. Om du måtte endret kallenavnet ditt hva ville det bli(alternativer kjørestil, favorittrytter)?
Jeg vet ikke om jeg er det, men liker å se på meg selv som en klassiker rytter sier han. Har stor respekt for disse rytterne så kanskje, Klassikern? Han legger raskt til at noen fort kunne startet å le av navnet Klassikeren når han har DI2. Spartacus mener han ikke er tilgjengelig, da en av heltene hans, Cancellara, har dette som kallenavn. Men så vidt redaksjonen vet, er ikke Fabian medlem av Sagene ennå. Så navnet er ledig. 🙂

– Du har styrets kuleste tittel: Directeur Sportif. kan du forklare litt, og gi oss noen tanker om fremtiden til stillingen?
Det er nytt av året. Det er ikke lagt noen spesielle føringer eller beskrivelser til tittelen, så det blir litt til mens tiden går. Årsmøte ble dog enige om at vi skulle starte med landevei første året og oppsummere etter sesongen.
Det er viktig at vi ikke går for hardt ut og ikke endrer kulturen men bevarer kameratskapen som er sentral i Sagene. De sportslige prestasjonene, som er høye, skal fortsatt komme fra avslappede forhold. Directeur jobben blir å sikre det sportlige, tilrettelegge fellestreninger og holde i tømmene frem mot enkelte ritt med å skaffe road captain og lage en gameplan. Det er likevel viktig å huske at vi skal trene sammen, og ikke bli trent.

– Sykling, sykling, sykling, eller behersker/har du behersket andre idretter?
Jeg har gjennomført Oslo triatlon, kommer det kjapt. Han har også fullført trippelen i Birken. Har tidligere løpt en del, men det er sykling, sykling, sykling og så alt det andre. -Ja, også er det gøy med ski på vinteren da.

– Favoritt-sted for sykling?
Det må bli Sunnmøre. Han legger raskt til at han ikke er så patriotisk som det høres ut, han kaller Oslo for hjemme, men det må bli Sunnmøre med fjell og fjorder.
Det å kunne starte turen med ei svele på ferga før man tar fatt på 3-4km bakker med 10% for så å stupe ned på andre siden.

– Sesongåpningen tyder på at du har hatt tatt et steg eller to, hva er hemmeligheten?
Sagene kommer det kontant, enkelt og greit. Før har jeg loket rundt og kjørt noen intervaller innimellom uten noen plan.
Jeg melde meg inn i juni i fjor, og ble umiddelbart inspirert av gode ryttere i et fint miljø. Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt og ikke lyst til å bli kjørt fra, så jeg har hatt noen lange rulleturer i vinter. Strava er også en faktor, og han får panikk når han ser hvor mange timer de andre har lagt inn. Han legger til at singellivet hjelper når det kommer til å få lagt ned nok tid.
Like før vi skal gå videre sier han forsiktig, «har faktisk vært hos ernæringsfysiolog». Gjennom jobb fikk han et tilbud og prøvde. «Problemet» i kostholdet viste seg ikke å være det han spist, men mengden. Så den største endringen i kostholdet ble flere måltider og mer mat. Har to planer, en for uker med mye aktivitet og en annen for de litt roligere ukene.

Grenserittet 2013– Sagene IF har tidligere ikke kjørt eget opplegg i lagkonkurransene, men de ivrigste har sammarbeidet med andre mindre klubber. Er vi i ferd med å bli litt for like de «andre» klubbene når
vi nå har et eget tog?
Ja, det er vi. Jeg tenker at vi bør ikke være med på mer en det enn vi er nå. Vi har satt opp en rittkalender med noen ritt med KM og noen lagtempoer før sommeren pluss Grenserittet, Birken og Nedenom og Hjem etter ferien.
Selv om det bygger det lagfølelse er vi som Årstein sier «en gjeng individualister», så da er det kanskje ikke så rart vi ikke får til rulla hele tiden.
Det er viktig å få frem til nye medlemmer at vi ikke er en klubb som satser spesielt på lagkonkurransene, men mener det er greit av vi har et lite opplegg i Enebakk Rundt og Nordmarka evt Lillehammer-Oslo og at vi kanskje vrir fokuset litt og kjører noen flere fellestarter á la Vestfold Rundt og Asker-runden. Vi er sterke og markerer oss godt i ritt som disse.

– Den perfekte søndagen i en mosjonist liv?
Det må bli å våkne til sol fra blå himmel, spise frokost før en drar ut med en gjeng og sykler til en plass for å spise lunsj. Kose seg videre på sykkel gjerne med noen vennskapelige
skiltspurter for å avslutte sykkelturen med en pizza på Grefsenkollen.

– Om du bare fikk ha 1 sykkel, hvilken ville det vært og hvorfor?
Jeg skjønner ikke helt spørsmålet, én sykkel? sier han smilende.
Jeg har ikke mye erfaring med CX men tror jeg hadde gått for en slik. Da har du muligheten til å variere. Du kan kjøre på landeveien og med et hjulbytte kjøre i skauen.

– Beste ritt du har kjørt?
Han har ikke en spesiell favoritt, men liker godt de litt mindre rittene med færre startende, lite logistikk og en uformell atmosfære med sterk kjøring.

– Rittet du ennå ikke har kjørt, men som står øverst på to-do listen?
Flandern Rundt i amatørversjonen. Et klassikerritt som har bakker og brostein. Det hadde sikkert vært et lite helvete, men moro å få testet seg litt i løypene de store gutta kjører.
Til høsten skal han til tyskland å kjøre Vatenfall. -Det er jo en flat løype, så utfordringen ligner jo ikke sånn sett, men jeg gleder meg skikkelig.

Heeelt i kjelleren.– Beste og verste sykkelopplevelse opplevd på setet?
Beste opplevelsen på sykkelsetet må blir Nordmarka rundt 18. mai. Det var helt jævlig, og jeg var heeeelt i kjelleren, men det var også fantastisk moro.
Som Directeur Sportif er det vi klarte å få til som lag i Enebakk Rundt bra. Var bittert å ikke klare målet, men den god stemning i rulla og sekken, og det at så mange satt med nesten helt inn, gjorde dette til en opptur.
Verste opplevelse må bli Randsfjorden rundt for noen år siden. Det var mitt første ritt på landevei, og dermed første gang i en rulle. Det var mye kjefting og ikke et snev hyggelig for en førstereis som satt livredd for å få kjeft. Det å kjøre Birken i 5 grader og regn er hyggelig til sammenligning, skyter han inn.

– Hva fyller du helst fritiden med, utenom trening?
Ler litt, hva gjør jeg da, restituerer i ulike former. Blir fort litt at jobben også tar litt av fritiden og så blir det en date eller to? Så om noen har ei sprek søster som kan holde han litt igjen på trening så kan de jo sette opp en date.

– Sterkeste sykkelminne på skjermen/eller som tilskuer?
Han tenker seg litt om før han kommer frem til at det må bli den etappen i Giroen hvor Wouter Weylandt døde. Det var den 3. etappen av 2011-utgaven av Giroen. Året før vant Weylandt den 3. etappen av Giroen.

– Har du et par treningslåter å dele med oss?
Har en spilleliste som jeg bruker til en pyramide økt om vinteren. Listen heter 2-4-6-8-10-10-8-4-6-2 No guts, no f glory.
Sjekk ut listen her.

Fornøyd Directeur Sportif– Sist men ikke minst, mål for sesongen og drømmescenario på sykkel. Altså både et realistisk mål og en en gang i fremtiden drøm. 🙂
Det er jo umulig å ikke være enig i hans ultimate mål, nemlig å en gang i fremtiden bli stormester i Sagene.
Jeg har noen mål for klatringer til Grefsenkollen og Tryvann sier Frode, men tidene klarer vi ikke få ut av han. Jeg kommer aldri til å vinne noe ritt, og ønsker å bidra til gode Sagene resultater ved å gi mest, gi alt, og kjøre for laget/den sterkeste Sagene-rytteren i de rittene jeg kjører.
Når jeg startet å sykle hadde jeg som mål å bli topp 100 i klassen på Birken, og om vi tar bort eliten klarte jeg dette i fjor. Kjørte vel på 3:18, og ønsker å pynte litt på denne tiden.
Etter en liten diskusjon om KM kommer vi etter hvert frem til det faktisk er et ritt han kan vinne, nemlig KM landevei. Så da er dere i hvert fall advart!

Da har tiden kommet for å sende stafettpinnen videre, så hvem blir det?
Jeg har litt dårlig samvittighet for terrengsyklistene siden det har blitt mye landevei på starten av sesongen. Det er tross alt terrengsykling som er en stor del av klubbens historie. Så derfor lar jeg terrengsyklisten Langpilsen få skinne i neste runde.

9 Responses

 1. TubuLars sier:

  Solid Sunnmøring. SS. Der har du nytt kallenavn

 2. Chris sier:

  Haha, SS er vel en relativt belastet forkortelse? 😉

 3. Et fint portrett av vår kjære DS. Et godt tilskudd i Sagene Sykkel. Min tvillingsøster er allerede taken, dog.

  Bra jobba av Atleten!

 4. Beretta sier:

  Ja, SuperSvendsen (http://www.supersvendsen.com) og fyllekulene hans har jo gjort den forkortelsen helt uspiselig i idrettssammenheng 😉

 5. Langpilsen sier:

  Atter en gang flott jobb av Atleten her. Er dog noe usikker på om FroKol virkelig vil dele treningslåtene sine med oss – jeg får i hvert fall ikke linken til å fungere ;-/

 6. FroKol sier:

  Kudos til Atleten!

  Solid Sunnmøring er ikke dum, dog er forkortelsen noe uheldig. Settes på listen over mulige kandidater. Solid Møring vil forresten heller ikke komme heldig ut.

  Sjekk denne linken for spillelisten: http://open.spotify.com/user/frokol/playlist/4U4FPCVN8WvYlEZAADyFCa . Advarer mot høy guilty pleasures-faktor.

 7. TT sier:

  Slenger meg på kudos, etter tre solide portretter fra Atleten er det godt på overtid. Kall det grundig eksaminering.

  Og kudos til FroKol selvfølgelig, uten tvil en kjernekar som passer godt inn i rollen som Directeur Sportif, men også med hva Sagene IF Sykkel generelt ønsker å stå for.

 8. Atleten sier:

  Takker for hederlig omtale 🙂 Føler vel egentlig at brorparten av æren bør ligge hos de flotte medlemmene som har svart godt og hatt tålmodighet med en lite dreven liksomjournalist.

  Linken til spillelisten skal nå være lagt inn. Noen drev med dobbeltarbeid, og det var tydeligvis noe denne noen ikke helt håndterte. 😉

 9. Jørsa sier:

  Meget hyggelig og lærerikt å lese mandagsportrettene Atleten har skrevet og jeg må si du fyller rollen som DS helt utmerket FroKol.

Legg igjen en kommentar