Tips til valg av rulle?

Noen som har tips til valg av type rulle, produsent og motivasjon/underholdning under rulletrening? (Har innsett at vinteren nærmer seg)
1. Balanserulle, VR, standard eller standard med computer?
2. Elite, Tacx, Cycleops, BKOOL, Wahoo?
3. Sufferfest eller lignende? (eller for den saks skyld gode tv-serier. Uten at forumet skal fylles opp av terningkast på ymse serier..)

Kriterier for innkjøp er at den skal kunne brukes til både racer og 29, bør være relativt stillegående og bør ikke være alt for dyrt, men samtidig være av kvalitet som holder noen år.

Alle tips mottas med takk!

4 Responses

 1. TT sier:

  Bra initiativ til diskusjon, dette er noe flere vil ha glede av. Hiv dere på folkens og fortell om deres rulleerfaringer!

  Selv har jeg to ruller, en jeg bruker inne, Tacx Bushido (2009), og en jeg brukt til oppvarming før temporitt, Tacx Satori (2009). Den første er vel da «VR» (uten at jeg har brukt den noe særlig til det) og den andre «standard uten computer».

  Mine erfaringer med Tacx Bushido;
  – benytter den til to type økter, 1) rolige puls sone 1 økter, 2) intervall watt økter. Begge deler har jeg på forhånd programmert i detalj på computeren, slik at det bare er å sette på en film og tråkke det rulla befaler. Perfekt! Dog mindre perfekt hvis man har en dårlig dag og må justere ned belastningen underveis, å avvike fra programmet fungerer ikke fullt så godt.
  – dessverre opplever jeg at forbindelsen mellom rulla og computeren av og til bryter midt i økter, skikkelig kjipern, man må da begynne fra start.
  – jeg har når nødvendig hatt den koblet til Tacx Training Software via bootcamp på Mac, da den kun kom med Windows software. Dette har ikke fungert smertefritt! Derfor avstår jeg fra å kommentere hvordan det er å programmere computeren (i teorien enklere via nevnte software enn direkte på computeren).
  – i utangspunktet positivt at den er 100% trådløs, kun computeren som trenger ekstern strømforsyning i form av batterier.
  – det skal forøvrig være mulig å overkjøre rullas wattmåler med sykkelens wattmåler (via ANT+), men dette har jeg aldri fått til å fungere. Det blir derfor rullas watt som gjelder i forhold til programmert belastning.

  Mine erfaringer med Tacx Satori;
  – blir som en spinningsykkel, man justerer fortløpende etter den belastningen man ønsker.
  – i kombinasjon med wattmåler på sykkel kan den fint benyttes til intervall watt økter.
  – et lite minus at den har kablet forbindelse mellom belastningkontrollen og rulla, til gjengjeld fungerer det alltid.

  Jeg har kun brukt rullene med temposykkel.

  TV underholdning; rullene bråker (Bushido’en mer enn Satori’en), slik at teksting er et must. På de harde watt øktene kan det være lurt å holde seg til mindre avanserte filmer 😉

 2. Prinsen sier:

  Jeg har de siste par vintrene brukt Satori-rulla til TT og kjørt en del intervalløkter på den. Har ikke noen wattmåler på sykkelen, men det har ikke vært noe stort problem. Man har riktignok ikke 100% kontroll på hvor man ligger og tråkker, men man kjenner fort om det er nok motstand eller ikke – det er ikke verre enn at man finner en kombinasjon av motstand på rulla og gir på sykkelen som gir ønsket motstand så er man i gang. Framgangen merkes når man kan øke motstanden eller trå tyngre gir 🙂 Minuset er derimot som TT sier at det er kablet forbindelse og manuell justering av motstanden, uten at dette er noe stort problem.

  Foran årets høst- og vintersesong har jeg imidlertid oppgradert til Tacx Bushido for Tablet. Dette er mer eller mindre samme rulle som TT beskriver, men her styrer man enheten med iPad’en (følger med feste til iPad’en slik at denne sitter i behørig avstand fra styret og dermed også svette, dog passer den kun til runde styrerør, noe tempostyre ikke nødvendigvis har…). App’en er gratis og lastes ned fra Appstore (kan oppgradere til software for pc for å få tilgang til flere tjenester, men dette koster litt). Treningsprogrammene er enkle å sette opp basert på watt, stigningsprosent eller puls. I tillegg kan man laste ned filmer av kjente fjell osv og sykle til disse. En fordel med denne rulla er at den ikke har svinghjul og at den elektroniske bremsen da er konstruert noe annerledes enn på Bushidoen til TT noe som gjør at rulla for det først er lettere, men mer viktig også mer stillegående. Man kan mao følge med på favorittserien sin på TV 😉

  Ift hjulstørrelse tror jeg nok begge disse er beregnet for 28″ og nedover.

 3. BB sier:

  Henger meg på kudos til Tacx Satori. Den gjør jobben uten viderverdigheter for 1500 kr. Gjerne kombinert med wattmåler på sykkel og TV med opptak av TdF, Roubaix, Dagsrevyen, Jarlsberg Grand Prix el det som måtte gire deg.

 4. ConteNegro sier:

  Jeg har en Tacx Satori (modell 2011) og er fornøyd med den. Jeg slutter meg til de andres kommentarer om at den er forholdsvis rolig og enkelt å bruke. Dog vil jeg aldri sykle på de tyngste girene (du kan jo justere på både motstanden og girene) med hensyn til naboene. Fikk en del kommentarer i fjor vinter på om jeg visste hvor den monotone lyden kom fra 😉 Men et dempende underlag hjelper nok mye her altså.

  Satorien er grei med tanke på enkel grunntrening. Vil du ha litt variasjon i treningen er det nok mer gøy med en mer avansert rulle. Er i tenkeboksen på om jeg skal kjøpe denne her:

  http://www.bike24.de/1.php?content=8;navigation=1;product=64118;page=4;menu=1200,1201;mid=0;pgc=0;orderby=2

  Med denne har du mulighet til å sykle «ute» i terrenget, f. eks. opp Mont Ventoux etc. pp. Eller kanskje Grefsenkollen?!

  Når det gjelder adekvat TV-underholdning må jeg jo sterkt anbefale Sagenes egne motivasjonsvideo – delt ut på fjor årets julebord. Ellers anbefaler jeg opptak fra tidligere Tour de France etapper og ikke minst dokumentaren om Cervelo-Test-Team laget i 2009/2010. Da får du med deg masse kult bakgrunnsstoff samtidig som du blir underholdt ekstragodt.

Legg igjen en kommentar