Offroad Valdres – En alternativ spaopplevelse (og litt om NM)

En stor gjeng fra Sagene syklet i helga Offroad Valdres.

Et stiritt ved Fagernes med en lang distanse kalt Halvvegs på 84 km, og en enda lenger distanse kalt Helvegs på 126 km. Slagordet til Offroad Valdres er «Ett ritt fritt for barer og gel». Noe som ble understreket da goodiebaggen ved startnummerutdeling inneholdt øl, ost og pølse.  

På start for Helvegs kl 07.00 på Golsfjellet var det god stemning med mulighet for å få seg en frokost og litt kaffe. I det starten gikk var mesteparten av den hyggelige stemninga over (for en liten stund) og feltet dro av gårde i en overraskende høy fart til at antatt vinnertid ville være rundt 7-8 timer.

Lars i bra driv over fjellet.

Etter noen raske mil i hovedsak på grusveier begynte første stigning opp mot Storefjell. Til tross for at værmeldinga sa sol kom det noen regnbyger og lagde en del glatte og sleipe stipartier.

Etter første langestasjon på Storefjell etter ca 3 mil hadde de fleste senket skuldrene etter, for de fleste, den første rittstarten på en god stund.

Løypelegger hadde funnet fram det beste Golsfjellet har å by på av flytstier, og tidvis med bra utsikt etter hvert som sola kom fram. Selv om mesteparten av stiene var veldig bra så var det også utallige gjørme- og myrhull. Har aldri vasset så mye rundt i myrer noen gang. De første våte områdene forsøkte vi å komme gjennom uten å bli våt på beina, men skjønte fort at når det ikke var noe poeng. Når man står med gjørme til langt opp på leggen så blir skoa våte.

Bjørnar (bak) får en leksjon i hvordan ikke forsere myrområder.

Etter ca 8 mil var vi tilbake til start for en 10 min obligatorisk stopp.  Så da var det bare å fylle opp med så mye bananer, lefser, boller, suppe, potetgull og brødskiver man klarte på 10 min for å ha noe å gå på de siste 5 mila inn mot mål. Og påfyll trengtes for med nesten 3000 høydemeter og flere kilometer med myrvassing (føltes i hvert fall sånn) ble det en lang dag.

Espen og Jørgen får noen tips fra en ivrig løypelegger under den obligatoriske stoppen.

Fra siste langestasjon ved ca 10 mil og inn til mål var det en lang grusklatring som etter ca 6-7 timer på sykkel merkes godt. Så kom siste utfordring. En laaang utforkjøring. 600 høydemeter nedover på smal svingete, våt og kronglete sti. Med sliten kropp og hode ble ikke en nedoverbakke på slutten bare å trille inn til mål. Med mørbanka bein, armer og rygg etter en lang dag på sykkelen og en krevende nedkjøring på slutten gjensto kun sjarmøretappen med noen km med asfalt inn til Fagernes. Der ventet burger, sveler, boller og brus og veldig god stemning.

Linda og Klara i mål til seier i Halvvegs.
En sliten Daniel i mål til 3.plass i signel Halvvegs
Hyggelig å se et målområde i et sykkelritt «farget» i svart og hvitt.
Resultater

Som et korona tiltak var det ikke noen dusj tilgjengelig i målområdet, men med strålende sol og badevann 20m fra målstreken var det mye møkkete syklister som hoppet rett i vannet med biben på.

Atle og Helge med et bad etter målgang.

For min del var dette først møte med Offroad Valdres, og med unntak av et par timer underveis i rittet hvor magen ikke ville ha hverken mat eller vann, så var dette en veldig positiv opplevelse. Premieutdling for Helvegs ble arrangert på banketten på kvelden. Igjen mengder av god mat og god stemning.

Martine og Heidi Sandstø (BOC) fikk med seg 8 kg ost hjem etter seier i Helvegs lag.

Så er du glad i god mat, fine stier, hyggelige folk, en god del gjørmebading og maaange timer på sykkelen så ta turen til Valdres neste år. Kan anbefales!

Det var nok om breddeidretten.. over til NM. Må jo selvfølgelig nevnes at Sunniva Dring tok bronse i NM maraton i Helterittet på lørdag. Gratulerer!

1 Response

  1. Atle K sier:

    En aldri så liten film som godt beskriver opplevelsen:

    https://youtu.be/8gvmniarsGE

Legg igjen en kommentar